top of page

Het Wachthuis

Wachtverzachter

Wachttijdondersteuning voor kwetsbare mensen

Dagelijkse werking

Dagelijkse werking

We kiezen er bewust voor geen therapie te geven. Door te proeven van nieuwe dingen, te experimenteren en de nadruk te leggen op het proces (niet het resultaat), verleggen we je focus en ontdekken we misschien wel nieuwe perspectieven. Je kan in ons Wachthuis terecht om samen te vertragen. We kunnen samen koffie drinken, nadenken, koken, muziek maken (of luisteren), schilderen, lezen, (moes)tuinieren, wandelen met onze wachthond door weer en wind, schrijven, puzzelen, kleren in elkaar flansen, breien, fotograferen, je administratie aanpakken, praten, bondgenoten ontmoeten, mediteren, … 

In een eerste fase kom je tot rust. We maken afspraken waar jij je goed bij voelt. Je neemt de tijd om na te denken over welke richting je uit wil en stilaan neem je de kleine dingen des levens weer op. Jij hebt de regie en jij bepaalt hoe snel of hoe traag we wachten. Je krijgt de mogelijkheid om uit te zoeken wat voor jou helpt en dus waarvoor het de moeite is om op een wachtlijst te staan. En misschien heb je dat na een tijdje zelfs niet meer nodig. Uiteindelijk kan je, indien je dat wilt, doorstromen als vrijwilliger.

Het Wachthuis vindt onderzoek en bijscholingen belangrijk en laat zich inspireren door humanistische en holistische mensbeelden (e.g. Carl Rogers, Eugene Gendlin). Onze medewerkers hebben oog voor mensen in hun eigen complexiteit en autonomie vanuit de basishoudingen aanvaarding, echtheid en empathie. Daarbij richten we onze aandacht op zowel de geest (e.g. praten met elkaar) als het lichaam (e.g. samen sporten).

We hanteren geen wachtlijst en geen deadline, er is altijd plaats!

Kenismaking

Eerste keer naar Het Wachthuis?

Laagdrempelig zijn, dat vinden we ontzettend belangrijk. Daarom kan je er voor kiezen om gewoon binnen te springen tijdens de openingsuren. Indien je toch liever op kennismaking komt om je verhaal te doen, mag je steeds contact opnemen om we een moment voor een kennismakingsgesprek af te spreken. Je bent echter niet verplicht om je verhaal te doen, want we bekijken je graag gewoon als mens.

tarieven

Hoeveel kost het?

Je kan kiezen tussen drie tarieven:

1. Je hebt moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan betaal je 5€/keer. In ruil krijg je activiteiten, gesprekjes, warmte en koffie of thee.

2. Je hebt het niet breed maar het lukt wel? Dan betaal je 10€/keer. In ruil krijg je ook activiteiten, gesprekjes, warmte en koffie of thee.

3. Je komt goed rond? Dan betaal je 20€/keer. En natuurlijk krijg je al het bovenstaande ook in ruil.

Spreek je liefst een vast bedrag af per maand? Dan kom je zoveel je wilt en betaal je steeds hetzelfde bedrag. Je kan het zien als een soort maximum factuur. Denk er even over na en laat het ons weten.

Huisregels

Huisregels

Je komst naar Het Wachthuis is vrijblijvend, alleen maar omdat jij dat wilt. We zullen niet kijven als je er niet geraakt, beloofd!

En juist omdat Het Wachthuis zo vrijblijvend is vinden we deze 2 regels belangrijk:

1. We hebben respect voor elkaar.

2. Je komt nuchter. Als je onder invloed bent, vragen we jou om thuis te blijven, je roes uit te slapen en de volgende dag opnieuw te proberen.

Open Kring

Open Kring

Specifiek voor mensen met een psychosegevoeligheid, hun naasten en hun hulpverleners. Eén avond per maand komen we samen rond een vuur (of kaarsen, naargelang het weer). Zo ontstaan er warme en verbindende gesprekken tussen bondgenoten, hun naasten en de hulpverleners die hen omringen.

 

Naar voorbeeld van de Open Kring van El Camino in Bekegem.

Bekijk onze facebookpagina hier. Inschrijven kan via facebook of via hetwachthuis@gmail.com

Onze volgende open Kringen gaan door op:

Nieuwe data:

  • maandag 29 januari

  • dinsdag 27 februari

  • woensdag 27 maart

  • donderdag 25 april

  • maandag 27 mei

  • dinsdag 25 juni

Telkens van 19u30 tot 21u30, welkom vanaf 19u15!

Vrijwilligers

Vrijwilligers

Wil jij graag de handen uit de mouwen steken en komen helpen als vrijwilliger? Dat kan!

Wil je meewerken als structurele vrijwilliger? Dan is het belangrijk dat we de wederzijdse verwachtingen goed aftoetsen. Omdat we werken met kwetsbare mensen en omdat de grens tussen sommige vrijwilligers en onze wachters soms wat vaag is, vragen we dat je eerst een week (of 5 aparte dagen) meedraait als wachter. Zo kan je de sfeer goed opsnuiven en voelen wat je voor ons kan betekenen. Na deze week vragen we jou om een voorstel te doen. Dat kan natuurlijk heel divers zijn... van zorgen voor de planten tot groepssessies organiseren. Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.

Wil je graag sporadisch meehelpen, bijvoorbeeld een evenement dat we organiseren mee ondersteunen, dan hoeven deze 5 dagen niet. Geef zeker een seintje!

Nieuwsbrief ontvangen?

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page